Qui som?
El programa educatiu ajuntat des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i elaborat per un equip interdisciplinari, es proposa
fer difusió de les possibilitats educatives del nostre patrimoni a través de l’
establiment de les bases d’un marc comú i de referència per al desplegament d’activitats i tallers que ens ofereixen els diversos equipaments culturals.
Què pretenem?
Els principals objectius que persegueix aquest Programa Educatiu són:
- Diversificar i ampliar l’oferta d’activitats per a públics diversos.
- Transformar els recursos patrimonials en espais d’aprenentatge.
- Col·locar tot el sector patrimonial com a generador de recursos educatius de qualitat.
- Aconseguir que el patrimoni sigui un recurs essencial en el currículum escolar.
- Fidelitzar professors i famílies per tal d’incrementar l’ús i les visites del públic escolar i familiar.
Amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada entre institucions escolars i equipaments patrimonials, intentem donar resposta a les preguntes següents:
Què ens demana l’educació avui?
L’educació d’avui s’entén com un procés d’acompanyament i guia per a l’aprenentatge i l’adquisició de les competències per a la vida i les seves dimensions en tota la seva extensió: aprendre a ser i a pensar, aprendre a actuar de forma autònoma, aprendre a conviure i aprendre a ser ciutadans responsables en un món global.
Per adquirir-les i obtenir un aprenentatge significatiu que permeti als nostres alumnes adquirir la capacitat per a resoldre situacions de la vida real de manera reflexiva i serena, resulta imprescindible basar-nos en propostes pedagògiques que es configurin a partir d’experiències vivencials i properes a l’alumnat. D’aquesta manera, incidirem en el ple desenvolupament personal, professional i social dels nostres alumnes al llarg de la vida, tot aplicant i relacionant els coneixements, les habilitats i les actituds en contextos diversos.
Els referents que permeten l’assoliment de les competències i les dimensions no tan sols són dins de l’escola, sinó que es troben també complementats amb experiències que podem trobar fora de l’aula: a les ciutats, als museus, als monuments i als jaciments on s’explica i es viu la realitat social del territori per mitjà de les aportacions que ens fa la història en relació a la conservació del patrimoni.
No podem oblidar que el patrimoni cultural és una clara font d’aprenentatge que ens permet ajudar a comprendre i valorar el nostre món a partir de les diverses arrels culturals que l’han configurat.
Quines eines tenim per assolir les competències per a la vida?
La xarxa territorial del patrimoni cultural del nostre entorn posa a la disposició dels diferents agents educatius interessats una sèrie d’espais i possibilitats que, a través del disseny d’activitats i tallers, esdevenen un potencial important a nivell d’assoliment de les competències i les dimensions que estipula el Departament d’Educació.
El patrimoni material català és considerat un recurs formatiu de primer ordre per a professors i mestres a l’hora d’ampliar el marc curricular en el que centrar l’acció educativa amb l’alumnat.
Com ho podem fer?
El programa «Patrimoni Cultural – Educació» és el projecte que recull i ordena els recursos educatius del patrimoni cultural material català i conforma una eina primordial per potenciar les riqueses que ens aporten els museus, monuments i jaciments distribuïts per tot el territori i introduir-les dins les aules. Aquests espais aporten un entorn viu de convivència i coneixement que encaixa amb les demandes i necessitats curriculars que tenim actualment educadors, pedagogs, pares, mares i la ciutadania en general.
T’hi apuntes?
Per a més informació: patrimoniculturaleducacio@gencat.cat