Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
24/02/2016
Els projectes “Centcelles, el nostre objectiu” i “WikiArs a Tarragona” del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona premiats una altra vegada
Els projectes “Centcelles, el nostre objectiu”-impulsat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb l’Ajuntament de Constantí, amb patrocini de l’empresa Repsol i amb la participació de tots els centres educatius de Constantí  (Escoles d’Educació Primària, Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà, Institut  Constantí i Col·legi Turó)–, i el projecte “WikiArs a Tarragona” –una iniciativa del moviment Wiquimedia desenvolupada a Tarragona per l’Associació Amical Wikimedia, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona– han rebut els premis Didascàlia i Carles Miralles, respectivament, en l’acte d’entrega dels Premis Auriga 2014 i 2015, que la Revista Auriga –l’única publicació en català dedicada a la divulgació de la tradició clàssica a Catalunya– concedeix anualment.

Els premis Didascàlia i Carles Miralles estan  adreçats a projectes o iniciatives docents. L’any 2014 el Premi Didascàlia  va reconèixer el projecte “Centcelles, el nostre objectiu”, un projecte educatiu i de participació ciutadana envers el patrimoni  que té com a objectius, entre d’altres:

· Introduir noves formes d’accés al coneixement de l’època romana, a partir d’un monument clau de Constantí i que és Patrimoni Mundial.

· Plantejar una experiència de participació ciutadana envers el patrimoni històric i cultural més proper, amb l’objectiu d’implicar els joves en el seu coneixement, valoració i difusió.

· Fomentar entre els participants el treball cooperatiu, que faciliti el desenvolupament d’actituds de respecte, valoració i defensa del patrimoni a través del coneixement i l’aprehensió del mateix.

· Incentivar propostes per al coneixement de Centcelles, que puguin ser utilitzades per la comunitat educativa i per la societat en general.

· Treballar a partir de les noves tecnologies.

Tot els treballs i la dinàmica d’aquest projecte es pot seguir a: http://www.mnat.cat/?page=activitats-cicles-actuals&id=objectiu

L’any 2015, aquests premis –amb el nom de Carles Miralles–, van reconèixer el projecte “WikiArs a Tarragona: posar el coneixement a l’abast de tothom”.

L’objectiu d’aquest projecte és que els estudiants de l’EADT realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics d’època romana, que puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

En el projecte realitzat a Tarragona hi han participat alumnes de l’EADT, els seus professors –encarregats de les tutories de pràctiques–, membres de l’Amical Wikimedia –que fan de pont entre la comunitat viquipedista i el desenvolupament del projecte– i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que assumeix l’assessorament científic i la proposta i definició dels encàrrecs.

Tots els treballs es poden trobar a:
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:WikiArS_in_Tarragona

Aquests projectes, iniciats durant el curs 2012-2013 –en el cas de Centcelles, el nostre objectiu– i 2013-2014 –el projecte “WikiArs a Tarragona”–, continuen en actiu amb una clara voluntat de futur amb l’objectiu de fer del coneixement de la història i del patrimoni una eina per a l’educació i per al desenvolupament de la nostra societat.

Amb el prec que en doneu la màxima difusió en el vostre mitjà, resto a la vostra disposició per a qualsevol informació complementària.
Notícies