Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
18/03/2016
El Reial Monestir de Santes Creus inicia la programació d'activitats familiars amb 'Mr. Stone i el misteri de les tombes de Santes Creus'
Aquest cap de setmana, el Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) posa en marxa la prova pilot de l’activitat familiar Mr. Stone i el misteri de les tombes de Santes Creus. L’objectiu de l’acció és apropar el patrimoni i la història del monestir al públic familiar d’una forma comprensiva, atractiva i rigorosa, això com potenciar visites i experiències culturals enriquidores.
 
L’activitat forma part de les accions que està portant a terme l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en el conjunt dels monuments de titularitat del Departament de Cultura. Aquestes activitats tenen com a objectiu difondre el relat històric del patrimoni cultural als diversos públics i fomentar-ne el sentiment d’estima a les noves generacions. Per a la prova pilot, s’ha convidat a participar en l’activitat les famílies del municipi d’Aiguamúrcia, per tal de fomentar així l’ús social i participatiu del monument per part del públic de l’entorn més proper.
 
Mr. Stone i el misteri de les tombes de Santes Creus
El protagonista de l’activitat és un personatge imaginari anomenat Mr. Stone. Es tracta d’un intrèpid viatger que volta pel món a la recerca de llocs únics i fantàstics. En un d’aquests viatges ha visitat el Reial Monestir de Santes Creus, on ha deixat un quadern de notes i un bagul ple d’andròmines que plantejaran als més petits enigmes a resoldre per desvetllar el gran misteri: qui està enterrat a les tombes de Santes Creus?
 
Per tal de resoldre l’enigma, les famílies han d’observar els mapes de Mr. Stone per determinar on estan ubicats, interpretar el paper d’alguns dels personatges que van viure a l’entorn del monestir, per la qual cosa coneixen aspectes de la societat d’aquella època. Durant l’activitat es realitzen diverses manualitats, com la construcció del monestir, amb l’objectiu de conèixer la seva estructura i funcionament; la creació d’un capitell a partir de la iconografia del claustre, per tal de copsar la seva riquesa artística i singularitat, o el dibuix dels escuts dels nobles enterrats al claustre. Finalment, les famílies descobreixen qui està enterrat dins l’església.
 
L’activitat s’adreça a famílies amb nens de 5 a 12 anys. Es pot realitzar amb un educador del Reial Monestir de Santes Creus, de forma gratuïta, o bé de forma autònoma a través del quadern de notes de l’activitat, que es posa a disposició dels visitants a la recepció del monument.
 
Reial Monestir de Santes Creus

El Monestir de Santes Creus és un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que es poden visitar a l’actualitat. Forma part la Ruta del Cister, en què s’inclouen els tres monestirs cistercencs que es conserven a Catalunya.
 
Fundat l’any 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir ben aviat en centre espiritual, d‘estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s’hi va mantenir, ininterrompudament, fins al 1835.
 
A l’església del Reial Monestir de Santes Creus es conserven les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa, Blanca d’Anjou, així com la de l’almirall Roger de Llúria. També conserva un magnífic conjunt de vitralls cistercencs i gòtics, únic a Europa.
Notícies