Cercador d'activitats
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Equipaments
imprimir enviar
MUSEU TORRE BALLDOVINA DE SANTA COLOMA DE GRAMENET
L’any 1986 l’Ajuntament crea el Museu Municipal amb seu a la Torre Balldovina, de la qual pren el nom, i s’inaugura el 1987.
 
És un museu local pluridisciplinar que s’encarrega de protegir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni cultural i natural de Santa Coloma de Gramenet, col·laborant amb les entitats públiques i privades que aglutinen la vida cultural i cívica de la ciutat i amb la voluntat d’oferir un servei a tota la ciutadania colomenca.
 
El Museu atén tant les col·leccions que formen el seu fons com el patrimoni monumental de Santa Coloma conservat in situ. Hi destaca una col·lecció considerable sobre el món iber lligada al poblat del Puig Castellar i una part important de la seva activitat està dedicada al món educatiu, amb la finalitat d’acostar el patrimoni als escolars.
 
La Torre Balldovina va gaudir de la reivindicació popular dels veïns de Santa Coloma per tal de salvar-la i recuperar-la per al poble. Avui, com a seu del Museu de la Ciutat, té un lloc destacat entre els senyals d’identitat col·lectiva de la ciutat.
 
Col·leccions:

De les col·leccions que formen l'actual fons del Museu Torre Balldovina cal destacar, pel que fa a la història de Santa Coloma, els materials arqueològics ibèrics procedents del poblat Puig Castellar i de l'assentament de Can Calvet, els materials medievals I moderns procedents del Molí d'en Ribé i del Mas Fonollar, i els objectes testimonis de la vida agrícola de la Santa Coloma rural.

El seu fons comprèn, també, una important col·lecció d'història natural, generada al voltant de la col·lecció Castells, que abasta espècimens locals i foranis de geologia, paleontologia, botànica i zoologia.

En els darrers anys s'ha iniciat, a més, un fons d'art vinculat a la programació d'exposicions temporals de la ciutat.
 
Patrimoni monumental:

El patrimoni monumental de Santa Coloma de Gramenet representa de manera visible la seva cultura i la seva història i és, per tant, un símbol de la identitat de la ciutat.

Des de la prehistòria fins al nostres dies, Santa Coloma ha reunit un bon nombre d’elements patrimonials, alguns dels quals —com el poblat ibèric Puig Castellar, la Torre Pallaresa o el recinte Torribera— tenen un interès que va molt més enllà de l’estrictament local. Els importants testimonis històrics que s’han conservat, els elements patrimonials que han estat objecte de restauració i les noves construccions que s’hi han afegit, conformen actualment un patrimoni colomenc força notable.

El Museu Torre Balldovina té cura d’aquest patrimoni monumental de Santa Coloma conservat in situ, tant de l’arquitectònic com de l’arqueològic, però amb diferents nivells d’incidència depenent de la propietat de l’immoble, l’accessibilitat, la gestió, etc. El Museu només és responsable directe de la gestió del Puig Castellar i del Molí d’en Ribé, com també de la mateixa Torre Balldovina.
 
HORARIS, PREUS I CONCERTACIÓ DE VISITES
Horari
De dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h
Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h
Dilluns i mes d’agost, tancat
Juliol: de dimarts a dissabte, de 17 a 21 h
 
Informació, escoles i reserva d’activitats
De dilluns a divendres, de 9 a 13 h
 
Biblioteca i Arxiu
Hores convingudes (tel. 93 385 71 42)
 
Tarifa 
Entrada gratuïta
 
Transports
Autobusos:  42, B14, B15, B18, B19, B20, B27, B30, B80, B84 
Metro: L1 estació Santa Coloma; L9 estació Can Peixauet
 
Aparcament
Entrada pel c. Cultura / Sant Carles (sol·liciteu autorització a Consergeria)
Els autocars poden aparcar a l’av. Santa Coloma, prop de l’edifici del Museu
Comparteix