Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Equipaments
imprimir enviar
MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA - ULLASTRET

El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret és el més gran de Catalunya, i actualment és considerat una autèntica ciutat. Va ser la capital de la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets.

Al jaciment s'han trobat restes d'ocupació humana ocasional d'època calcolítica. El primer assentament que hi va haver amb continuïtat va ser un poblat d'inicis de l'edat del ferro, del darrer quart del segle VII aC, del que només es coneixen els materials arqueològics.

El primer poblat ibèric d'Ullastret data de la primera meitat del segle VI aC i en la segona meitat d'aquest segle es va fortificar amb una muralla reforçada per set grans torres. A la primera meitat del segle IV aC el poblat es va ampliar fins a triplicar gairebé la superfície emmurallada. La seva organització urbana és la pròpia d'un oppidum -poblat enturonat i fortificat-, amb carrers adaptats a les pendents i les irregularitats del sòl.

El poblat va experimentar diverses fases de reurbanització de les quals la més ben coneguda és la corresponent al moment d'ampliació de la muralla, que va comportar una important obra de condicionament amb la qual es van habilitar fins a tres terrasses per a implantar nous barris i construir diverses grans cases, pertanyents a famílies aristocràtiques. Tambés es coneixen diverses obres públiques importants com els temples i les cisternes, exponent de la complexa organitació social de la comunitat. El poblat dominava un ampli territori del qual n'explotava els recursos econòmics, especialment l'agricultura i la ramaderia, però també les mines i les pedreres. Comerciaven amb les comunitats indígenes properes i, a través de la veïna colònia grega d'Empúries, amb grecs i feniciopúnics.

Amb l'arribada dels romans durant la Segona Guerra Púnica, es va iniciar un procés de transformació en el sistema d'ocupació i explotació econòmica del territori, conduint a l'abandonament forçat del lloc a inicis del segle II aC. En època carolíngia, a la part superior del turó, es va construir un castell del que es conserven restes de la muralla i les torres. Durant els segles XVI i XVII hi va haver una ermita dedicada a Sant Andreu i, posteriorment, una casa de pagès.

Uns 500m al nordest del jaciment de Puig de Sant Andreu es troba el poblat de l'Illa d'en Reixac, coetani i amb el qual van constituir una única comunitat.

Puig de Sant Andreu forma part de la Ruta dels Ibers.

HORARIS, PREUS I CONCERTACIÓ DE VISITES

Horaris 

De l'1 d'octubre al 31 de maig
De dimarts a diumenge: de 10 a 18h 
Dilluns tancat

De l'1 de juny al 30 de setembre
De dimarts a diumenge: de 10 a 20h
Dilluns tancat

Setmana Santa: regeix l'horari d'estiu
Tancat: 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre

Tarifes

Entrada normal:   4,00 €

Entrada reduïda:  3,00 €

Les persones de 65 anys o més, persones menors de 25 anys, pensionistes, famílies (2 adults i un nen o més), persones amb certificat de discapacitat

Entrada reduïda especial: 2,00 €

Persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental.

Entrada reduïda especial (grups estudiants): 1,50 €

Grups d’estudiants amb professor, amb reserva prèvia, entre l’1 de juliol i el 31 d’agost.

Entrada gratuïta: 0 €

Les persones menors de 8 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council of Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.

Jornades de portes obertes: 23 d’abril (Sant Jordi), 18 de Maig (DIM), 10 d’agost (Festa Major d’Ullastret), 11 setembre (Diada Nacional de Catalunya) i Jornades Europees de Patrimoni.

Grups

Visita convencional

  • Grups escolars i turístics: 3,60 € per persona (mínim 20 persones)/ 72€ grup

Visita teatralitzada

  • Grups escolars i turístics: 4,10 € per persona (mínim 20 persones)/ 82€ grup

 

Imprescindible reserva prèvia
 Tel. 972 17 90 58
macullastret.cultura@gencat.cat

Comparteix