Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Equipaments
imprimir enviar
ARXIU COMARCAL DE LA CONCA DE BARBERÀ

L'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB), integrat a la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya, es va crear el 30 de juliol de 1982 amb la signatura d'un conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Montblanc i fou inaugurat el dia 8 de setembre de 1982. Posteriorment, el 1990, la seva gestió va ser traspassada al Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

Té la seva seu a l'antic Hospital de Santa Magdalena, un dels edificis més emblemàtics de Montblanc (s. XIV-XVI). Disposa d'una àmplia sala de consulta, amb dotze punts de lectura, quatre dipòsits, espais per al tractament de la documentació i sala de conferències. A més, l'edifici també compta amb l'antiga capella de l'Hospital, reconvertida convenientment en una esplèndida sala d'actes polivalent.

Atesa la seva condició d'Arxiu Comarcal té la responsabilitat de salvaguardar, conservar, gestionar, tutelar i assegurar l'accessibilitat i la difusió del patrimoni documental de la comarca produït per les diverses institucions i organismes públics de la Conca de Barberà, atès el que disposa la Llei 10/2001, d’arxius i documents. D'altra banda, mitjançant la signatura de diferents convenis, també s'han incorporat els fons de persones, d'entitats privades i d'associacions.

Destaquen els fons de l’Administració Local (amb 16 fons d’ajuntaments), els notarials (que s’inicien el 1276), els de les cambres agràries, els d’associacions (Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc, Associació Revista Llum de Barberà de la Conca, Casal Montblanquí, Ràdio Montblanc, etc. ), els personals (dels fotògrafs Anton Moix i Vicenç Baldrich) i les col·leccions (de cartells, de fotografies, de manuscrits, de pergamins i, sobretot, les de cinema amateur i les d'Ismael Balanyà i Moix i d’Anton Roselló i Sans).

 

HORARIS, PREUS I CONCERTACIÓ DE VISITES

Horari hivern

De l'1 d'octubre al 31 de maig: de dilluns a divendres: de 9 a 14 h. Tarda de dilluns a dijous: de 15,30 a 18 h. ; divendres: de 15,30 a 17 h.

Horari estiu

1 juny a 30 setembre, horari intensiu de dilluns a divendres, de 8 a 15 h.

Comparteix