Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Equipaments
imprimir enviar
MUSEU DE LA PAUMA
El Museu de la Pauma de Mas de Barberans es va inaugurar al maig del 2010. Té dues sales d’exposició permanent: una que explica el procés del treball de la pauma, des de la planta (margalló) a la peça acabada, i l’altra en què s’amplia l’àmbit territorial a tots els pobles del Parc Natural dels Ports per oferir informació sobre els aspectes socials de l’activitat.Al museu es poden fer tallers amb pauma (margalló) i d’altres fibres i es poden veure exposicions de producció pròpia i cedides, així com demostracions artesanals. El primer cap de setmana d’agost es pot gaudir de les activitats de la Fira Monogràfica de les Fibres. També val la pena delectar-se contemplant l’audiovisual La Bruixa Palmira. Com a radial del centre es disposa del Racó de les Fibres Vegetals, un espai didàctic al voltant de les fibres vegetals que l’home ha utilitzat per a diferents usos: plantes tintòries, per a la cistelleria... sent el principal protagonista el margalló.Tots els espais estan adaptats i els textos traduïts al castellà i anglès.
 
 La creació del Museu s’encabeix dins d’un projecte de recuperació del patrimoni etnològic per tal de fer-lo productiu al segle XXI. Activitats com la recerca, el programa pedagògic de transmissió de l’ofici, la creació de nous productes conjugant la tradició i la modernitat, les demostracions artesanals, tallers en diferents fibres vegetals, tallers d’aprendre a llatar adaptats a diferents edats i diferents nivells, prestació de diferents serveis: consulta i prèstec de peces tant del fons fotogràfic com del fons de peces,exposcions permanents, exposicions temporals ...conviuen dins del Museus

Arquitectònicament l’edifici és de nova creació i consta de: sala de reserva, magatzem, recepció, punt de venda artesanal, despatx, sala d’exposició permanent, sala de Tallers, sala polivalent i terrassa interpretativa i panoràmica. Aquests espais físics estan distribuïts en quatre plantes, comunicades amb escales i ascensor, totalment apte per a persones amb minusvalia.

Quant a la col·lecció es porta a terme una política d’adquisicions en què es valora l’ingrés de cada peça, atenent a uns criteris molt definits, per tal de no crear un magatzem de peces sinó una sala de reserva i documentació.

Al punt de venda artesanal es venen bàsicament els productes masovers més genuïns: l’oli, sent el producte estrella l’oli d’oliveres mil·lenàries, productes fets amb pauma on es conjuga disseny i tradició i llibres de temàtica específica vinculada al centre.
HORARIS, PREUS I CONCERTACIÓ DE VISITES
Setmana Santa, juliol i agost, ponts i festius: de 12.00 a 14.00 hores.Resta de l’any: de 12.00 a 13.30 hores; obert el primer i el darrer cap de setmana de cada mes.De l’1 de juliol al 15 de setembre: obert tots els dies.Dies de tancament: dilluns no festius; 1 i 6 de gener; 25 i 26 d’abril; 25 i 26 de desembre.
Comparteix