Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Visita guiada
Vista general
Detall panells
Visita a la balma
Visita guiada al Centre d'Interpretació i les pintures de la Roca dels Moros del Cogul
Us proposem una visita que permetrà explicar-vos els diversos significats amagats darrera les pintures rupestres del Cogul, un viatge als orígens de la creació artística, des d’ara fa 12000 anys. Farem un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de l’exposició UN ESPAI SAGRAT. LA ROCA DELS MOROS DEL COGUL. UN SEGLE DE RECERCA 1908-2008.

L’any 1908 va tenir lloc un esdeveniment clau per a l’estudi de l’art rupestre: el descobriment científic de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul a les Garrigues, Lleida. L’interès que va despertar en la comunitat científica d’arreu d’Europa les va convertir en el motor que va estimular la recerca de les manifestacions rupestres al nostre país, i en un dels conjunts pictòrics més importants de Catalunya i d’Europa. L’any 1998, la Roca dels Moros va ser inscrita a la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la UNESCO.

Farem, una introducció a l’època del Paleolític i Epipaleolític (1200-5000 ane); Una introducció a l’època Neolítica i edat de Bronze (5000-700 ane); I una introducció a l’època dels Ibers i romans (700 ane -100 dne)

Observarem mapes d’ubicació dels principals jaciments i de les pintures rupestres de l’arc mediterrani.

Ens preguntarem: Qui eren els pintors? Com feien les pintures? Quins instruments empraven? Com feien els pigments? Què volen dir les pintures? Qui eren els autors de les inscripcions? Quins instruments empraven per fer els gravats? Què volen dir les inscripcions? Seguirem una línia dels temps a dos nivells: a nivell mundial i a nivell europeu; amb indicació dels principals esdeveniments de les cultures d’arreu.

I reflexionarem sobre on som, a la Vall del riu Set, una zona que ha estat habitada per l’home de forma contínua des del paleolític, i fins els nostres dies. Testimoni d’aquesta ocupació primerenca són les pintures i gravats que es conserven in situ i que tindrem el privilegi d’admirar en aquest conjunt rupestre, la Roca del Moros del Cogul.

 

Competències presents

comunicativa, lingüística i audiovisual

artística i cultural

aprendre a aprendre


EXPOSICIÓ relacionada
UN ESPAI SAGRAT. LA ROCA DELS MOROS DEL COGUL. UN SEGLE DE RECERCA 1908-2008
El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) juntament amb l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) presenten l’exposició UN ESPAI SAGRAT. LA ROCA DELS MOROS DEL COGUL. UN SEGLE DE RECERCA 1908-2008, un viatge als orígens de la creació artística, ara fa 12000 anys.

L’exposició proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros. El jaciment s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític i, per tant, molt rica arqueològicament.
Comparteix
FITXA TÈCNICA
ci cm cs eso es2 ba cf uni alt fam
Durada

1 hora i 40 minuts

Preu alumne

Gratuïta

Preu grup

Gratuïta

Valora l'activitat
Imprimir ENVIAR ENVIAR
RESERVA
L'ACTIVITAT

Identificador