Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Visita guiada
La vila medieval
La vila medieval
La esglèsia gòtica de Sant Miquel
Seguint els passos del Mercader Aguilar

El Parc Natural de la Muntanya de Sal de Cardona proposa aquesta visita guiada a l'alumnat de secundària. 

La visita didàctica consisteix en conèixer la gènesi i evolució del nucli antic de Cardona, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional com a conjunt històric. Amb l’ajuda d’un guia-intèrpret i amb dossier didàctic, els alumnes coneixeran els orígens de la la vila i els elements medievals bàsics que la configuren.

Es pretén acostar a l’alumne a la realitat d’una vila medieval, tot contextualitzant fets històrics; els personatges, les relacions de poder, les transaccions comercials, les cases i els carrers de l’època.

L’activitat s’inicia al Centre Cardona Medieval. Allà es projecte l’audiovisual “Els Cardona, senyors de la sal”. Amb una durada de 14 min, l’audiovisual explica el context polític en el qual s’inicia la història documentada de Cardona, al segle X en el marc de la Marca Hispànica, la seva evolució, creixement, esplendor i decadència. Les terres de la Catalunya central quedaren sense cap mena de control polític ni jurídic i pràcticament despoblades. Els alumnes hauran de deduir l’estratègia emprada pels comtes de Barcelona a fi de repoblar el territori: a través de la Carta de Poblament o de privilegis.  Cardona conserva la Carta de Poblament més antiga de la península Ibèrica.

Coneixerem el contingut de la Carta (el facsímil s’exposa al mateix Centre) i la podrem veure. Entendrem perfectament com es produeix la repoblació de l’anomenada Catalunya Vella.  Tanmateix es podran identificar el elements claus de la medieval nascuda: el Castell i les muralles, l’ església, els habitatges i les places o espais oberts (on s’hi feien els mercats).

Tot seguit s’inicia un recorregut pels carrers i carrerons del nucli antic de la vila: el balcó del Cardener, la plaça de la Fira, el carrer de la Fira, la Plaça i Capella de Santa Eulàlia, el carrer del Mercat i el porxo i la magnífica església gòtica de Sant Miquel. Al llarg del recorregut aniran interpretant l’espai  segons les propostes didàctiques del monitor/a. Coneixeran l’urbanisme d’una vila medieval i la seva lògica, qui eren els mercaders, homes de negocis i de món, la importància que van tenir i l’estreta relació amb l’església.

A l’interior de l’església gótica de Sant Miquel (s.XIV) té lloc una interessant activitats didàctica: la interpretació de 2 retaules del segles XV que esdevenen veritables pintures parlants.

La visita està dissenyada i adaptada perfectament al nivell curricular de cada grup.

Comparteix
FITXA TÈCNICA
eso es2
Durada

1 hora i 30 minuts aproximadament

Preu alumne

consultar la informació

Preu grup

consultar la informació

Valora l'activitat
Imprimir ENVIAR ENVIAR
RESERVA
L'ACTIVITAT
MATERIAL DIDÀCTIC

Identificador