Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Visita-taller
NOVETAT
Pagesos i senyors

Visita i taller de cereals

A l’edat mitjana, els senyors manaven i els pagesos treballaven: cultivaven la terra, cuidaven els animals i, damunt, havien de donar als senyors una part de la collita! Jugarem a ser pagesos o senyors i després parlarem de com treballaven els pagesos de la Segarra medieval: quins cereals i llegums sembraven, com feien la farina i el pa. Finalment, podrem veure i experimentar com ho fan els pagesos, fariners i forners d’avui. Aquesta activitat compta amb la col·laboració de Sikarra Nostra, agrobotiga i centre d’interpretació de la Segarra.

Objectius

* Comprendre els trets definitoris del feudalisme com a sistema d’organització social, polític i econòmic al voltant del castell. 

* Conèixer els estaments socials medievals i especialment el paper de l’agricultura i la pagesia en contraposició amb el paper dels senyors. 

* Observar l’evolució dels castells des dels seus inicis fins a l’època actual en relació amb la seva funció en cada moment històric.

*Identificar els principals elements de l’entorn natural, social i cultural; analitzar la seva organització, les seves característiques  i interaccions i aplicar aquesta anàlisi a diferents escales espaials i temporals. 

* Planificar i realitzar projectes i aparells senzills per analitzar les propietats dels materials, les eines i les màquines que hi intervenen, tot valorant la contribució  de la ciència i la tècnica en la millora de les condicions de vida de les persones. 

* Participar activament en les propostes de l’activitat, valorant el diàleg i el treball en grup i mantenir una actitud de respecte vers l’espai interpretatiu i els recursos utilitzats en les activitats.

Què farem?

Visitarem el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, on descobrirem petites històries, llegendes i relats. Començarem el recorregut parlant de la línia del temps i l’època medieval, ens centrarem a fer-nos una imatge de com funcionava la societat medieval i farem referència a la importància del blat i les bones collites. Destacarem com vivien i treballaven els pagesos sota el domini dels senyors feudals a través d’un joc. També veurem la importància del riu Sió com a força motora dels molins per fer la farina i com amb la farina s’elaborava el pa. Tot seguit, farem el paral·lelisme amb l’actualitat, veurem semblances i diferències i observarem de primera mà els cereals que avui en dia són protagonistes del paisatge de la Segarra a través d’un taller, en què experimentarem amb la sembra, aprendrem a fer germinats per a les amanides i construirem un germinador.    Es pot completar la visita amb una sortida per descobrir de prop el riu Sió i com s’aprofitava el curs de l’aigua per als molins fariners.

Competències presents

comunicativa, lingüística i audiovisual

artística i cultural

aprendre a aprendre

autonomia i iniciativa personal

coneixement i la interacció amb el món físic

social i ciutadana


Comparteix
FITXA TÈCNICA
p3 p4 p5 ci cm cs
Durada

2 hores

Preu alumne

3 euros

Preu grup

60 euros (menys de 20 persones)

Museu

CASTELL DE CONCABELLA
T. 973 531 300

Valora l'activitat
Imprimir ENVIAR ENVIAR
RESERVA
L'ACTIVITAT
MATERIAL DIDÀCTIC

Identificador