Aquesta és una proposta de diferents activitats per fer a classe, sobre l’obra i la figura de Carles Fontserè. El docent pot obtenir els materials, per dur a terme cada una de les activitats, descarregant-los en aquest mateix web. A la secció "Material didàctic" hi ha la presentació de Carles Fontserè i el dossier pel docent. A la secció "Descàrrega de recursos" hi ha tot un seguit de fitxers ZIP amb el material per a fer les activitats. En aquest sentit es recomana seguir l’esquema de la pàgina 19 del dossier pel docent per comprendre la disposició dels materials descarregats mitjançant els ZIP.
Proposem tot un seguit d’activitats que permeten als alumnes la descoberta de Carles Fontserè, artista multidisciplinari català del qual l'any 2016 se'n celebra el centenari. Analitzarem els seus textos, les seves fotografies i les seves pintures, concretament del període en el qual torna a Catalunya per primer cop després d’haver-se exiliat a França, Mèxic i finalment als Estats Units, on va viure des de principis dels anys cinquanta fins al 1973.
Partint de les fotografies que realitzà al llarg de la seva estada al territori català l’any 1956, ens aproparem al context històric de la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista. Els seus escrits ens ajudaran a entendre les fotografies: intentarem entendre què li crida l’atenció i com intenta expressar-ho amb un llenguatge visual. Finalment, analitzarem les similituds i diferències entre les fotografies i els quadres de paisatges de Catalunya que pinta durant aquest mateix període, tot indagant en les peculiaritats de cada llenguatge i emfatitzant el seu caràcter d’artista multidisciplinari.
Finalment, i partint de les vivències de Carles Fontserè, explorarem la biografia pròpia per treballar a partir d’algun espai o experiència personal dels alumnes i les seves famílies. Utilitzarem el format entrevista per investigar sobre algun lloc o esdeveniment, i utilitzarem la fotografia i la pintura per reinterpretar aquesta experiència.
L’activitat està plantejada a partir de tres blocs diferenciats: descoberta de Carles Fontserè, aproximació a la seva obra, i elaboració d’una obra pròpia. Cada bloc té un còmput d’hores aproximat, amb un total de deu hores de treball. No obstant això, cada professor o professora pot adaptar l’activitat, segons el temps de què disposi.