Aquesta és una proposta de diferents activitats per fer a classe, sobre l’obra i la figura de Carles Fontserè. El docent pot obtenir els materials, per dur a terme cada una de les activitats, descarregant-los en aquest mateix web. A la secció "Material didàctic" hi ha la presentació de Carles Fontserè i el dossier pel docent. A la secció "Descàrrega de recursos" hi ha tot un seguit de fitxers ZIP amb el material per a fer les activitats. En aquest sentit es recomana seguir l’esquema de la pàgina 26 del dossier pel docent per comprendre la disposició dels materials descarregats mitjançant els ZIP.
Proposem una anàlisi de la producció fotogràfica de Carles Fontserè a partir de l’estudi dels cercles fotogràfics català i nord-americà, tot fent dialogar les fotografies de Fontserè amb la d’altres fotògrafs de l’època: William Klein, Francesc Català-Roca o Joan Colom.
Sent evident la rellevància i influència històrica de fets com l’exposició “The Family of Man” (1955) o la publicació del llibre New York, de William Klein —considerat un dels treballs més influents de l’època pels membres del grup AFAL (Agrupación Fotográfica Almeriense)—, l’activitat planteja establir relacions entre la producció fotogràfica de totes dues ciutats. El fet que aquesta nova generació de fotògrafs espanyols fos una de les primeres d’estar informada dels principals corrents fotogràfics internacionals fa encara més necessària la comparació entre tots dos focus d’acció.
Tenint en compte l'oferta educativa de cicles formatius, hem dissenyat una proposta dedicada al cicle formatiu de grau superior de Fotografia, adaptada a les assignatures d'Història de la fotografia i Teoria de la fotografia. A partir d'un seguit d'activitats, els alumnes coneixeran l'obra fotogràfica de Carles Fontserè, i la situaran en el context en què es va produir. Així, descobrirem un panorama ric, el de la fotografia documental durant la dècada de 1950, amb personatges que encara avui dia són de rellevància. La proposta culmina amb una activitat final de creació, en què els alumnes posaran en pràctica els conceptes treballats al llarg de la proposta.
La proposta està pensada en tres blocs diferenciats: presentació de Carles Fontserè; context fotogràfic de l’època, i una activitat final com a cloenda. Cada bloc té un còmput d'hores aproximat, amb un total de nou hores de treball. No obstant, cada professor o professora pot adaptar l'activitat segons el temps de què disposi.