Cercador
Tria per edat o nivell educatiu
Tria per tema
Tria per tipus d'activitat
Tria per equipament
Tria per comarca
Tria per paraula
Visita guiada
Ara toca festa
“Ara toca festa”
OBJECTIUS:

Conèixer la nostra Festa Major de Sant Pere i de Misericòrdia.
DESCRIPCIÓ:

Visita dinamitzada a l’exposició “Ara toca festa!” en què s’explica l’evolució de la nostra festa. Es farà un recorregut per aquest muntatge atractiu i interactiu i s’enriquirà la proposta amb dinàmiques i relats a través dels quals els participants podran experimentar amb intensitat la nostra festa amb tots els elements que la composen: el seguici festiu, el foc, la música,...
Competències presents

artística i cultural

social i ciutadana


EXPOSICIÓ relacionada
Ara toca festa
L'exposició vol apropar els visitants a la festa amb tots els sentits: des de la recreació visual –amb prop de 200 fotografies, documentals de diferents èpoques i una recreació digital de la plaça del Mercadal, a la sonoritat de la festa, farcida de tonades tradicionals, sons i esclats pirotècnics. Vol donar a conèixer la gastronomia vinculada a les festes majors i possibilita al visitant tocar simbòlicament la festa, en un recorregut obert pels diferents àmbits de l'exposició, que no s'han de seguir necessàriament en un ordre determinat.

Ara toca festa  parla de la tradició de Sant Pere i la Mare de Déu de Misericòrdia com a patrons de la vila, la història de les festes i les solemnitats de caire religiòs o cívic que la ciutat celebrava. També dels actes –el foc de Sant Joan, el pregó, les completes, el migdia del 29 de juny, l'ofici, la professó de Sant Pere, l'Aplec Baix Camp, el correfoc o l'anada del seguici festiu al santuari de Misericòrdia. dels elements que la composen: els Gegants, els Nanos, la Mulassa, l'Àliga, els castells, els balls –de Bastons, de Prims, de Gitanes, de Mossèn Joan de Vic, de Cercolets,de Cavalets, de Galeres, de Valencians...– el Ball de Diables, el Carrasclet, el Drac, el Lleó, la Víbria, el Basilisc, el canó... Es mostra la bandera antiga de la ciutat, o alguns exemples de les medalles que lluien els regidors a la professó als segles XIX i XX, així com una selecció de programes i cartells de diverses èpoques.

Entre les peces que es poden veure a l'exposició hi ha una selecció dels mascles emprats per a muntar la Tronada en els segles XIX i XX, amb alguns estris emprats pels artesans pirotècnics per a la seva preparació. Destaquen especialment els gegants de Reus –vitxets, moros i indis– bastits al tombant dels segles XVIII i XIX, amb les estructures de fusta i els vestits més antics que es conserven. Amb motiu de la restauració que s'ha fet de les peces s'han fet visibles els ulls de vidre originals d'aquest gegants. També es poden veure els nanos originals de l'artista reusenc Modest Gené. Aquestes peces, que inspiren els nanos actuals, van ser fets el 1947 i substituïts posteriorment, a causa del seu pes, per les parelles actuals, fetes per David Constantí, el 1969. A l'exposició es poden veure vestits antics del ball de diables, algun de més de cent-cinquanta anys d'antigüetat i maces velles emprades a les festes.
Comparteix
FITXA TÈCNICA
p3 p4 p5 ci cm cs eso es2 fam
Durada

1 hora 30 minuts

Preu alumne

3.75€

Preu grup

75€

Museu

MUSEU D'ARQUEOLOGIA SALVADOR VILASECA
T. Concertació de visites 977 010 660

Valora l'activitat
Imprimir ENVIAR ENVIAR
RESERVA
L'ACTIVITAT

Identificador