Ullastret proposa aquest taller a l'alumnat d'educació primària i secundària.
Des dels seus orígens, vers el vuitè mil·leni aC, fins a l'actualitat, la ceràmica ha estat un element important en la vida de l'home, utilitzat per fabricar atuells d'ús culinari, per al transport i l'emmagatzematge d'aliments i per al material constructiu (teules, canonades i maons). També se n'han trobat moltes restes en els rituals funeraris, ja sigui com a urnes cineràries o objectes de l'aixovar.
La ciutat ibèrica d'Ullastret va ser una de les més importants de Catalunya a la seva època. Actualment, és un dels jaciments arqueològics que més informació ha proporcionat sobre les formes de vida ibèriques. Entre les restes de la cultura material trobades, destaca la gran quantitat, diversitat i qualitat de les ceràmiques.
La part pràctica de l'activitat permet als alumnes experimentar amb les pròpies tècniques ibèriques: l'alumne modelarà una peça de fang a mà o a torn, tot aprenent les diferents formes i usos de la ceràmica en època ibèrica i la importància del torn com a innovació tecnològica.
Desenvolupament de l’activitat: La primera part consisteix en una introducció teòrica sobre la ceràmica ibèrica i la seva importància en l’economia de l’època. També s’expliquen les diferents tècniques de realització i decoració de la ceràmica.
L’activitat pràctica consisteix en què els nois i noies experimentin, amb les mateixes tècniques de l’època ibèrica, tot el procés d’elaboració de les peces de ceràmica a mà així com també la possibilitat d’observar com es treballa la ceràmica tornejada.
El taller finalitza amb el treball d’una fitxa relativa a la pràctica realitzada mitjançant la qual es pretén que l’alumne reflexioni sobre el que acaba de fer.
Habilitats que desenvolupa: Entendre les principals característiques de la ceràmica ibèrica; conèixer les diferents tècniques d'elaboració de la ceràmica en època ibèrica;conèixer la importància del torn com a innovació tecnològica; comprendre l'evolució de la ceràmica a Ullastret; desvetllar l'interès per conèixer i comprendre el nostre entorn històric; valorar els béns que componen el patrimoni cultural de la comunitat local i nacional i actuar a favor de la seva preservació.
1 hora i 30 minuts
3€ per alumne/a (grups superiors a 20 alumnes)
60€ (grups de 20 alumnes o menys)
MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA - ULLASTRET
T. 972 179 058
Identificador